KWPN YOUNG DRESSAGE TALENT 2013
 

In navolging van vorig jaar werd ook in 2013 weer de zoektocht naar het Young Dressage Talent 2013 georganiseerd. Op zaterdag 21 september waren wij in een mooi PSC "Den Goubergh" te Roosendaal op zoek naar DE dressuurtalenten onder de 3 en 4 jarige paarden. Deze talentvolle jonge paarden werden onder het zadel voorgesteld in stap, draf en galop vergelijkbaar met de PAVO-formule. De paarden werden tevens beoordeeld op exterieur, stap, draf, galop, gedragenheid, elasticiteit en algemene indruk.

Dressuur jury: Marian Dorresteijn en Jeroen Hulsman
Testamazone: Kirsten Brouwer

YDT Roosendaal: Endyrava en Fuzette toppers

Kwaliteit en shows op niveau

Roosendaal - De nieuwe Young Dressage Talents 2013 van KWPN West-Brabant heten Endyrava en Fuzette. Zij gingen met ongeveer negentig andere paarden vandaag de strijd aan in de uitstekende accommodatie van Den Goubergh in Roosendaal. Het juryduo Jeroen Hulsman en Marianne Dorresteijn selecteerden bij zowel de vierjarige als de driejarige dressuurpaarden een zeer aansprekende kopgroep paarden, die testamazone Kirsten Brouwer met veel gevoel en flair overreed.

Endyrava: compleet paard

Bij de vierjarige dressuurpaarden gaf de door mevrouw Willigen gefokte Endyrava de in de eerste presentatie opgebouwde  nipte voorsprong niet meer af. Deze nakomeling van Lord Leatherdale uit de keur sport (dres) merrie Rava (v. Monaco) is -zoals de naam doet vermoeden- een telg uit de ' Rava-stam'  van regiogenoot Cees van Etten uit Galder.  Endyrava werd voorgesteld door Aniek de Laat en is een heel compleet en correct paard met drie goede basisgangen. Kirsten Brouwer roemde de bruine om de bewerkbaarheid. "Een heel fijn paard, met veel techniek in de benen, hij zou misschien een fractie vlugger mogen zijn, maar hij  blijft voor je gaan en geeft het gevoel een echte meewerker te zijn", stelt de testamazone na afloop. Endyrava kreeg voor het overrijden het cijfer acht toegekend, en in totaal kwam hij op 160,5 punten uit, genoeg voor de overwinning. Op een half punt achterstand eindigde Ampere-zoon Eastwood S (uit de ster preferente sport (dres) merrie Pradin van Juventus) op plaats twee. Deze aangewezen hengst liet onder het zadel van zijn fokker Peter van de Sande een spectaculaire draf en galop zien, met veel afdruk en schakelvermogen. De gespannen stap kostte de hengst de overwinning. Brouwer: "Een paard met extreem veel achterbeengebruik, dat mij in draf en galop heel veel gevoel gaf. In stap liet hij zich niet makkelijk los, en had hij moeite met het maken van verbinding in zijn lijf".  Jeanine Nieuwenhuis stelde de op plaats drie geëindigde Esplanade (Munchhausen uit Zephyra prok van Ronaldo voor). De door P. Stassen gefokte beeldschone hengst komt uit een volle zus van de KWPN hengst Ungaro. Jurywoordvoerder Marianne Dorresteijn roemde eerder op de dag al zijn mooie model en goede balans, en merkte op dat hij iets meer over de rug zou mogen komen.  Bij het overrijden door Kirsten Brouwer, werd hij juist op dat punt aan de tand gevoeld. "In het begin had hij wat moeite om verbinding te maken, maar hij pakte dat vrij snel goed op. Hij heeft van nature veel houding en een fijne balans. Een fijn dressuurpaard", reageerde de testamazone. In totaliteit kreeg deze hengst hetzelfde aantal punten als Empaier W (Jazz uit Rubilant van Rubinstein I). Een zwarte fraai gemodelleerde ruin, die gefokt werd door F. Wouters en door Kelly Outhuijse werd voorgesteld. Brouwer: "Een heel fijn paard, dat netjes gereden is,  talentvol maar tegelijkertijd nog wat groen aanvoelde, en net iets van het achterbeen afliep". 

Beeldschone Fuzette

Bij de driejarige dressuurpaarden bestond de kopgroep uit drie dressuurpaarden. De hengst Zhivago gaf zijn visitekaartje af met het kopnummer de beeldschone Fuzette (uit Zuzette ster van OO Seven). Het fokproduct van wijlen Huub van Helvoirt was eerder dit jaar al de beste driejarige merrie op de CK in Limburg, en liep daarna mee op de NMK in Ermelo. Nu werd ze vakkundig voorgesteld door Yvonne Copal. Voor Kirsten Brouwer was er na het rijden van deze merrie geen twijfel mogelijk. Dit werd de kampioen. De bloedgemaakte en sensibele Fuzette paste de amazone dan ook heel goed. "Echt een super fijn paard. Ze geeft me heel veel gevoel, heeft een hele fijne mond en maakt al heel goed verbinding van achter naar voren toe. Ze heeft go, is op de goede manier sensibel en ze is heel 'rittig'. Ze zou misschien nog iets krachtiger mogen, maar ze is ook nog maar drie jaar", vertelt ze enthousiast na haar rit. Met 90 punten behaalde Fuzette de hoogste score bij het overrijden en won ze de driejarige rubriek op afstand.  De nummer twee, een heel ander paard als de hoogelegante Fuzette, moest het juist hebben van zijn kracht en power en ook zijn instelling lijkt heel goed, want hij bleef looplustig en attent tot op het einde. We hebben het hier over Footloose (Spielberg uit Barita van Negro), gefokt door A. Jansen. Brouwer: "Deze zoon van Spielberg was in het begin net wat gespannen, maar dat verbeterde snel, en hij liet zich heel fijn rijden. Hij bleef lopen, en vooral in draf had hij veel balans en kon je hem echt al naar voren en weer terug rijden". Het derde paard uit de kopgroep was For Treasure (Vivaldi uit Treasure sport (dres) van Nairobi). Een vos met veel techniek in de benen en een goed achterbeengebruik. Het fokproduct van Familie van Gils werd voorgesteld door Martina Opocenska. Kirsten Brouwer beloonde zijn rit met 75 punten. "Hij had in het begin veel spanning, hij is natuurlijk nog maar drie, dus heel vreemd is dat niet en dat reken je zo'n jong paard niet zwaar aan. Tussen de spanning door, had hij veel fijne stukjes en lijkt hij veelbelovend".

Shows door Vivaldi-zonen Dream Boy en Dancer

Dankzij twee mooi shows, was het YDT 2013 een prachtige en compleet evenement, dat voor iedere toeschouwer de moeite waard was. Gerdien Maree stelde haar droompaard Dream Boy (Vivaldi x Ferro) in het eerste showblok weer voortreffelijk voor. De KWPN gekeurde hengst is een grote belofte voor de toekomst, met zijn enorme vermogen tot schakelen in zowel draf en galop. Niet voor niets liep hij mee in de finale van het WK Verden en in de finale van de PAVO Cup.  De tweede show werd verzorgd door Kirsten Brouwer met haar PAVO Cup winnaar Dancer (Vivaldi x Tango). Zij liet zien hoe zij haar jonge talentvolle hengst loswerkt en traint naar een topprestatie.

uitslag voorrondes 3 jarigen -uitslag voorrondes 4 jarigen - uitslag finale

 

met dank aan onze sponors: de Langebergh hoeve - Stal Rozenven - Stal de Roover - hoefsmederij Dirk Kosters - Close horses - Verkeersschool Blom - Karin de Haan - Paardenartsen de Zoom - Digishots - PSC den Goubergh - Moerings sporthorses - Kirsten Brouwer - Gerdine Maree - de Heimolen ruitersport - JRS - Mulders Mengvoeder - de Goudsbloem - de Paardenpraktijk West Brabant - Stoeterij de Meerhoeve - Zuidnederlandse Hoefsmeden

 

Van de loterij die zaterdag jl gehouden is zijn de volgende prijsnummers niet opgehaald: 617 - 621 - 650. Als u een prijswinnaar bent laat het ons dan weten via info@kwpn-westbrabant.nl