U bevindt zich hier › Sport › Sport Brabant

Sonneveld is weer het mannetje
door Wim van Ginneken. zondag 12 september 2010 | 23:22 | Laatst bijgewerkt op: zondag 12 september 2010 | 23:24

Onlangs viel hij bij Den Goubergh van zijn paard.

Per ambulance moest hij worden afgevoerd. Tijdens het Sportpaardengala in Roosendaal was Mitchel Sonneveld (22) weer gewoon het mannetje. Hij pikte de twee dikste enveloppen mee in het Z-springen.

Liefst achttien combinaties, de helft van het veld, mochten het in de barrage uitvechten boven de bouwsels van Gert-Jan Mooij. Wil Schellekens en Anoek van der Pluijm zorgden voor de eerste foutloze schermutselingen, maar het werd pas echt menens toen Sonneveld de Padinusmerrie Warinde van zijn moeder scherp foutloos rondstuurde. Zo scherp dat slechts specialist Sonneveld himself met zijn tweede troef Wotherspoon SA nog enigszins in de buurt kon komen.

Vooral Tim Franssen en Wil Schellekens wensten niet zomaar te capituleren voor de flits uit Sprundel. Franssen kwam met Clever Girl Z furieus uit de startblokken. Maar toen meteen de eerste balk viel was het heilige aanvalsvuur gedoofd. Voorlangs naar steilsprong negen was de ideale route, maar Verano-Tetti van Wil Schellekens sloopte daar de hele winkel. Weg kansen.

Vuurvreter Dinky Toy zwaaide met Annemarie van Terheijden op weg naar de laatste oxer te ver uit. Mét stuurbekrachtiging lijkt de Heartbreakervos geknipt voor het barragewerk. Snelheid en hoogte maakte hem attent en minder vechterig. Hij kwam nu op de vierde stek. Winnaar Sonneveld stond er zelf van te kijken. "Elke keer verbaas ik me weer over Warinde. In het M won ze zomaar zes wedstrijden op rij. In het Z was het even wennen maar nu heeft ze de eerste winst binnen."

Sonneveld monstert zijn hittepetit nog eens goedkeurend. "Haar lichaam zit niks in de weg. Ze is klein en atletisch. Hoe kort de wending ook is, ze blijft tempo houden. En na de landing schiet ze meteen weer naar voren." Warinde is uiteindelijk voor de verkoop bestemd. "Voor mij mag dat nog even duren", meldt Sonneveld met een schuin oog naar moeder Ingrid. "Ik vind het wel mooi zo."

De rubriek voor vijfjarige springpaarden werd gesponsord door hengstenhouderij Jespers uit Prinsenbeek. De stalruiters zorgden ervoor dat de gespendeerde euro's voor een belangrijk deel weer terugkwamen. Zeven combinaties reden de barrage. Twee daarvan hielden de lei andermaal schoon. Mark Jespers (tweede) met Aquila K en zijn eerste luitenant Lennard de Boer (winnaar) met Alisca.

In de dressuurfinale reed Kirsten Beckers de beste acht paarden uit de drie leeftijdsgroepen. De overallwinst ging naar Viviënne Bos met de driejarige Cerona. Voor de eindzege schoot de spectaculaire opmars van Athene met de Chaamse Sabien Verheijen tekort. Onder Scholtens zorgde de Polansky-merrie wél voor de hoogste score, maar het puntentotaal uit de eerste ronde was niet toereikend. De vijfjarigenwinnares werd nu tweede in het overall-klassment.


Tim Franssen gaat hier foutloos met Ancigo over de balken, maar hij kreeg het met zowel Ancigo als zijn andere paard Clever Girl Z niet voor elkaar om zich in de prijzen te rijden.foto Ramon Mangold/het fotoburo